Nemusíte vážit každé sousto ani dodržovat pět jídel denně. Stačí pochopit základní výživové principy, naslouchat svému tělu a nejít proti svým individuální potřebám. Zveme vás na webinář s nutriční terapeutkou a vědkyní z Lékařské fakulty MUNI Pavlínou Kosečkovou.
Pavlíno, jakému výzkumu se aktuálně věnujete?
Celkově mě zajímá deficit mikroživin, zátěž těžkými kovy a alternativní způsoby stravování včetně potravin budoucnosti, jako jsou cvrčci. Nedávno jsem například zkoumala obsah kadmia a olova v sojových potravinách a míru zátěže těmito kovy u vegetariánů a veganů.
Také jsme analyzovali cvrččí prášky od všech značek dostupných na českém trhu a stanovili obsah esenciálních i toxických prvků. Zároveň jsme hodnotili, jak přidání cvrččího prášku do pokrmů ovlivňuje jejich nutriční hodnotu. Aktuálně zkoumám i zvířecí vnitřnosti, které se v sušené formě stávají populárními doplňky stravy.
Když mám na něco chuť, jak poznám, že si tělo říká o živiny, a že to není jen zvyk, nuda nebo závislost na cukru?
Co byste doporučila lidem, kteří chtějí zhubnout?
Základem by měla být vyvážená strava s dostatkem bílkovin a vlákniny, která přirozeně zasytí a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Důležitou roli hrají i bílkoviny, které pomáhají udržet svalovou hmotu a zasytí na delší dobu. Výzkumy ukazují, že z dlouhodobého hlediska jsou úspěšnější právě jídelníčky s vyšším obsahem bílkovin.
Pavlíno, jakému výzkumu se aktuálně věnujete?
Celkově mě zajímá deficit mikroživin, zátěž těžkými kovy a alternativní způsoby stravování včetně potravin budoucnosti, jako jsou cvrčci. Nedávno jsem například zkoumala obsah kadmia a olova v sojových potravinách a míru zátěže těmito kovy u vegetariánů a veganů.
Také jsme analyzovali cvrččí prášky od všech značek dostupných na českém trhu a stanovili obsah esenciálních i toxických prvků. Zároveň jsme hodnotili, jak přidání cvrččího prášku do pokrmů ovlivňuje jejich nutriční hodnotu. Aktuálně zkoumám i zvířecí vnitřnosti, které se v sušené formě stávají populárními doplňky stravy.
Když mám na něco chuť, jak poznám, že si tělo říká o živiny, a že to není jen zvyk, nuda nebo závislost na cukru?
Rozlišit skutečný hlad od emočního nebo návykového jedení není vůbec jednoduché. Klíčem je zastavit se. Když zpomalíme a chvíli se soustředíme na signály svého těla, můžeme lépe rozeznat, co opravdu potřebujeme – jestli máme žízeň, fyzický hlad, nebo jestli je to spíš emoční touha po jídle.
Pomoci mohou i jednoduché triky:
Pomoci mohou i jednoduché triky:
- Zkuste se nejdřív napít. Než sáhnete po něčem sladkém, vypijte nejdřív sklenici vody. Mnoho lidí zaměňuje hlad za žízeň.
- Vyzkoušejte mrkvový test. Představte si, že máte doma prázdnou lednici a v ní jen jednu mrkev. Pokud máte opravdu hlad, snědli byste ji bez přemýšlení. Pokud vás ale mrkev neláká, spíš vás jenom honí mlsná.
- Uvědomte si, kdy jste naposledy jedli. Pokud už před čtyřmi hodinami a cítíte se unavení, podráždění nebo vám kručí v žaludku, pravděpodobně máte opravdu hlad. Ale pokud jste právě dojedli oběd a najednou máte „neodolatelnou“ chuť na něco sladkého, jde spíš o zvyk a chuť.
Co byste doporučila lidem, kteří chtějí zhubnout?
Základem by měla být vyvážená strava s dostatkem bílkovin a vlákniny, která přirozeně zasytí a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Důležitou roli hrají i bílkoviny, které pomáhají udržet svalovou hmotu a zasytí na delší dobu. Výzkumy ukazují, že z dlouhodobého hlediska jsou úspěšnější právě jídelníčky s vyšším obsahem bílkovin.
Naopak je dobré omezit ultrazpracované potraviny, protože mohou negativně ovlivňovat naše chutě i metabolismus. Kdo jí ultrazpracované potraviny, častěji se přejídá.
Jaké jsou nejčastější mýty o vyváženém jídelníčku nebo zdravé stravě, se kterými se setkáváte?
Stále mě překvapuje, jak moc lidé spoléhají na náhradní sladidla jako na „zdravější“ alternativu cukru. Ano, člověk po nich sice nepřibere, ale neřeší to samotnou podstatu problému – chuť na sladké. Mnohá sladidla jsou až třistakrát sladší než cukr, což znamená, že paradoxně mohou chutě na sladké ještě zesilovat a člověk si zvykne na výrazně sladší vnímání jídla.
Jaké jsou nejčastější mýty o vyváženém jídelníčku nebo zdravé stravě, se kterými se setkáváte?
Stále mě překvapuje, jak moc lidé spoléhají na náhradní sladidla jako na „zdravější“ alternativu cukru. Ano, člověk po nich sice nepřibere, ale neřeší to samotnou podstatu problému – chuť na sladké. Mnohá sladidla jsou až třistakrát sladší než cukr, což znamená, že paradoxně mohou chutě na sladké ještě zesilovat a člověk si zvykne na výrazně sladší vnímání jídla.
jezte chytře, ne míň
Zdravá a vyvážená strava není o počítání kalorií ani superpotravinách. Mnohem důležitější je umět vnímat signály svého těla a osvojit si několik jednoduchých zásad, díky nimž si snadno sestavíte vyvážený jídelníček – i bez hlubších nutričních znalostí.
Na webináři Jezte chytře, ne míň s Pavlínou Kosečkovou probereme, jak se v těle chovají makroživiny, jak si sestavit vyvážený talíř a co dělat ve dnech, kdy se nestíháme ani najíst.
Už 12. 3. od 18:00 na ZOOMu nebo kdykoli později na záznamu.